Tuinderij

Tuinderij ’t Oud Erf is in 2017 van start gegaan en levert groenten, kruiden, fruit, snijbloemen en eieren aan winkels en restaurants in de regio Amersfoort. De tuinderij bevindt zich op het land behorende bij boerderij ‘Oud Erf’ aan de Aarderweg te Achterveld.

Biologisch

Op de tuinderij van ruim 8000 m2 werken we via de biologische principes, maar vanwege een omschakelingstijd van twee jaar verwachten we in 2019 onze oogst daadwerkelijk te mogen aanduiden als biologisch (het EKO keurmerk). Bij de productie van de groenten houden we zoveel mogelijk rekening met het milieu. Dit begint met het plantgoed, wat opgekweekt biologisch zaad is. In onze tuinderij gebruiken we geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest. In de kassen wortelen de planten in de ‘echte’ aarde en gebruiken we geen kunstmatige verwarming of verlichting. Verder werken we met respect voor de natuur en het bodemleven. Onze tuinderij mag bijvoorbeeld best aantrekkelijk zijn voor insecten, zoals vlinders en bijen. Deze aandacht en zorg proeft u wat ons betreft terug in de krachtige smaak van de groenten.

Producten

Ons assortiment aan groenten bestaat uit diverse kolen, peulvruchten, aardappelen, knol-, blad- en vruchtgewassen. Daarnaast verbouwen we aardbeien, verschillende soorten kruiden en snijbloemen, zoals zonnebloemen en campanula’s. Ook houden we 75 biologisch grootgebrachte leghennen en een aantal hanen in een mobiel kippenhok. Dat betekent dat de kippen steeds op een ander braakliggend stukje van de tuinderij scharrelen. Zij eten onder andere het tuinafval op, bemesten de braakliggende grond en leveren ons eieren op. Een win-winsituatie dus.

Kassen

Op de tuinderij staan twee tunnelkassen van elk 240 m2 groot. In het vroege voorjaar telen we hier bijvoorbeeld sla en radijsjes in, die op dat moment nog niet tegen de kou kunnen. Na deze vroege oogst planten we allerlei soorten tomaten, (zoete punt) paprika’s, komkommers en aubergines in de kas. Aangezien het Nederlandse klimaat te grillig is voor deze producten, hebben deze de warmte in de kas hard nodig. In het najaar maken deze producten plaats voor veldsla, spitskool en winterbloemkool. Op die manier kunnen we het groenteseizoen op een natuurlijke wijze verlengen.

Geschiedenis

Het is niet zomaar toeval dat de tuinderij zich op dit stukje land bevindt. In 1959 kocht Gerardus van Esveld (1894-1977), de overgrootvader van Juliëtte, de boerderij ‘Oud Erf’ aan de Aarderweg. Zijn zoon Clemens (1927-1998) nam de boerderij over, waarna zoon Gerard opvolgde. Het land voor de tuinderij wordt dus gepacht van niet zomaar iemand, maar van ome Gerard!

Team

De tuinderij wordt met veel passie gerund door Pieter Struyk, met aan zijn zijde Juliëtte Schouten. Ook Joram steekt geregeld zijn handen uit de mouwen. Er is altijd ruimte voor vrijwilligers om een handje te helpen op het land. Schroom niet om eens langs te komen.